Share |
Budapest-térkép
Budapest térkép, budapesti útikalauz, információs portál
Turista információk Budapestről: szállás, utazás, étterem, látnivalók, város kalauz, szórakozás, kikapcsolódás, közhasznú információk.
Dátum és idő: 2018/01/17 | 00:30

Névnap: Antal, Antónia | Holnap: Piroska

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

Látnivalók és nevezetességek Budapesten

A világ egyik legszebb fekvésű városát a Duna hatalmas folyama szeli ketté és osztja a hegyes-völgyes Budára és a síkvidéki Pestre. A kétmilliós metropolisz Duna-parti panorámáját az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.

Budapest turisztikai sajátosságai:

  • 50 000 évvel ezelőtt is lakták, de mai nevét csak 128 éve kapta: 1873-ig nagyobb alkotórészei (Óbuda, Buda és Pest) külön városnak számítottak.
  • Hegyei alatt összefüggő barlangrendszer húzódik, hévízforrásokból feltörő gyógyvízzel: a 80 hőforrás napi 70 millió liter termálvize 12 gyógyfürdőt táplál.
  • Műemlékei között megtalálhatók kétezer éves római amfiteátrumok, négyszáz éves török fürdők, és a sajátosan magyar jellegű, XIX. század végi szecessziós épületek.
  • Egységes városképe - mely sokakat Párizsra, Bécsre emlékeztet - a XX. század elején eklektikus stílusban épült elegáns bérpalotáknak köszönhető.
  • Európa legnagyobb parlamentje, a 691 helyiségből álló, neogótikus palota - belsejében aranydíszes termekkel - 268 méter hosszan uralja a pesti Duna-partot.
  • Közlekedése is szolgál kuriózumokkal: a kontinens első földalatti vasútja 105 éve köti össze a Belvárost a Városligettel, a világ harmadik hegyi vasútja és egy gyermek-vasutasokkal működő erdei kisvasút közlekedik a budai hegyekben.
  • A kultúra kedvelőinek a választás gondot okozhat: 237 műemlék, 223 múzeum és galéria, 35 színház, 90 mozi, 2 operaház, 12 hangversenyterem, közel 200 szórakozóhely változatos programja, az utazási irodák autóbuszos, hajós és gyalogos városnéző kirándulásai a Budapestre érkező számára egyéni igényekhez igazodó kínálatot jelentenek az év 365 napján.

Kiemelt turisztikai célpontok:

Lánchíd, Szent István Bazilika, Hősök tere/Milleniumi emlékmű, Pesti Vigadó, Zeneakadémia, Vajdahunyad vára, Zeneakadémia, Fővárosi Állat- és Növénykert, Erzsébet-híd, Gresham Palota, Kodály Körönd, Mátyás-templom, Műcsarnok Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Tudományos Akadémia, Országos Széchenyi Könyvtár Millenniumi Földalatti Vasút, Szent-háromság tér, Városliget, Vidámpark

Találat: 1 látnivalóból 1-1-ig megjelenítve

A Gellérthegyen található Citadellát az 1848/49-es magyar forradalom és Szabadságharc leverése után, 1954-ben építette a Habsburg uralkodóház. A turisták szempontjából fő nevezetességét az adja, hogy innen nyílik a legszebb kilátás a Dunára és az egész pesti oldalra. 1987-ben az UNESCO a Duna két partjának panorámájával és a Várheggyel együtt a Gellérthegyet felvette a Világörökségek listájára. A II. Világháború idején jelentős szerepet játszott, hiszen nem csak megfigyelő helyként, hanem légvédelmi bunkerként is szolgált. Akár az autót, akár a tömegközlekedést választjuk, optimális közlekedési viszonyok esetén, budapesti városközpontjától mintegy 30 perc alatt érhetőek el ezek a terminálok. Autóval az Üllői út - Ferihegyi gyorsforgalmi út útvonalon közelíthető meg legegyszerűbben, míg a BKV 200E járatszámú buszai Kőbánya-Kispest végállomásról indulnak Ferihegy 2A-ra és Ferihegy 2B-re. Ezeken a lehetőségeken kívül a repülőtérre való ki- és bejutásra segítségünkre lehet a Budapest Airport Zrt. szerződött taxi-flottájának, vagy a megrendelhető Airport Minibuszok valamelyike is.

Hozzászólások


Még senki sem szólt hozzá, legyen Ön az első!